Hantverksprogrammet

På hantverksprogrammet utbildar du dig till frisör, hår- och makeupstylist eller inom textil design.

Specialister från branschen hjälper dig att träna dina praktiska och kreativa talanger och du kommer att ha mycket kontakt med arbetslivet. En viktig del av utbildningen sker utanför skolan och ger dig goda möjligheter att knyta kontakter inför framtiden. Vi har välutrustade lokaler där vi ofta samarbetar i spännande projekt med elever och lärare från estetiska programmet. På frisör har vi även en salong där vi klipper och stylar kunderna på riktigt. Med en yrkesutbildning i botten har du en bra grund att stå på och genom några tillval kan du få grundläggande behörighet till universitet och högskola.

Frisör

På frisörinriktningen coachar våra frisörpedagoger dig inom både traditionella yrkeskunskaper och moderna, avancerade tekniker. Du får lära dig att färga, styla, frisera och klippa hår. Varje år har vi en spännande skoltävling där alla frisörelever deltar. Vinnarna går vidare till SkolSM. För att bli färdig frisör krävs att du efter gymnasieutbildningen utbildar dig på salong och avlägger gesällprov. Då har du intyg på att du är en yrkesskicklig frisör – något som också öppnar dörren för dig som vill arbeta utanför Sveriges gränser i framtiden.

Hår- och makeupstylist

Här lär du dig trendig styling och att skapa frisyrer med hjälp av avancerade tekniker. Du lär dig lägga make-up som framhäver eller döljer drag samt tar hänsyn till ansiktsform, hudtyp och färg. Du får skapa både naturliga och fantasifulla make-uper. Du får också lära dig konsten att skapa gelénaglar. Under utbildningen formar du din portfolio som är ett viktigt verktyg när du söker vidareutbildningar eller jobb.

Textil och design

Är du intresserad av kläder, styling, mode och design? Då är kanske textil designprogrammet för dig. Hos oss får du en grundläggande utbildning med goda framtidsutsikter. Hantverks- ämnena innehåller design, mönsterkonstruktion, tillskärning, sömnad herr- och dam, materialkunskap och mycket annat. Textil design är en grundläggande utbildning inom det textila området och en bra grund för vidareutbildning.

Smakprov ur kursinnehållet

Design: designuppdrag, från idé till färdig produkt

  • Sömnad: detaljsömnad och pressteknik.
  • Mönsterkonstruktion: grundmönster, måttagning och konstruktion efter personliga mått.
  • Modeteckning: figur & plaggskisser, designteman och kollektionsuppgifter samt olika teckningstekniker.
  • Materiallära: tygers egenskaper och textila fibrer & kvaliteter.

Gesäll- eller mästarbrev

I en del hantverksyrken kan du utveckla dig vidare för att få ett gesällbrev eller mästarbrev. Vår utbildning förbereder dig på bästa sätt för detta.

Vad kan programmet leda till?

När du är klar med din utbildning har du en yrkesexamen som kan leda till arbete som frisör, inköpare, inredare, ateljé, designassistent eller hår- och makeupstylist inom till exempel mode, skönhet och reklam. Vill du fördjupa dina kunskaper kan du studera vidare på exempelvis yrkeshögskola.

Poängplaner