Om skolan

Är du en framtida ekonom, jurist, samhällsvetare, medieproducent, musiker, dansare eller frisör? Då har du kommit rätt. Här möter du kreativa talanger som arbetar med hållbart skapande och entreprenörskap oavsett program.

Kreativitet, skapande och entreprenörsanda oavsett program

På Nicolaiskolan lär du dig mer för vi är en levande skola som sjuder av kreativitet och har alltid ett ben i framtiden. Vi ställer höga krav på ditt engagemang och din initiativförmåga. Samtidigt finns vi alltid till hands när du behöver det. Våra kunniga lärare utmanar dig och ser till att du är uppdaterad med det senaste. Vi har öppna dörrar mot omvärlden och du arbetar i verkliga projekt med uppdragsgivare från din framtida bransch.

På Nicolaiskolan arbetar alla elever med entreprenörskap oavsett program. Det kan handla om att genomföra olika projekt och skapa kontakter med samarbetspartners utanför skolan, som kan bidra till att förverkliga dina idéer. Det kan också handla om att du startar ett företag under din utbildning.

Vi samarbetar bland annat med Dunkers Kulturhus, Konserthuset, Ikea, Tingsrätten, Fredriksdals muséer och Designers, för att ge dig så mycket praktisk erfarenhet som möjligt under din utbildning.

Våra elever har också startat egna kanaler för sitt skapande.

uNic – Unik på Nic

Hos oss möter du ingen klädkod. Här får du utvecklas som den individ du är – unik och talangfull med egna förutsättningar, behov och drömmar. Och vi vill att du lyckas. Lyckad undervisning grundar vi på starka relationer mellan alla oss på Nicolaiskolan, både i grupp och som individer och vi vet att våra olikheter är en styrka.

Påverka din utbildning utifrån dina intressen

En utbildning som är meningsfull för dig gör dig engagerad i lärandet och då lär du ännu mer. Därför har du möjligheter att påverka din utbildning, så att den ger dig mer av det som du är intresserad av. Du är med och påverkar vad du ska göra under din gymnasietid och hur du kan nå dina mål, gärna tillsammans med andra.

Vill du läsa och lära mer? Hos oss får du möjlighet att påverka din utbildning. Vet du att vi har cirka 50 individuella val-kurser tillsammans med Olympiaskolan och Tycho Braheskolan? Det ger dig en möjlighet att själv och tillsammans med andra skapa en uNic skolgång.

En hållbar skola

Vi utbildar dig med kunskaper för en föränderlig värld och uppmuntrar dig att ta ansvar för framtiden. Därför är internationella frågor och hållbarhet alltid en del av undervisningen. Tillsammans tar vi ansvar för framtiden och bidrar vi till en bättre och mer hållbar värld.

Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något. Vi har bland annat veganskt schampoo i frisersalongen och våra textil- och designelever återanvänder gamla kläder och skapar något nytt. Och som framtida ekonom eller jurist behöver du också tänka hållbart även i företagsvärlden.

Vi har också ett elevdrivet hållbarhetsråd som jobbar med just hållbarhet på skolan. Och det går bra! Nicolaiskolan har utsetts till ”Årets hållbaraste Gymnasieskola i Sverige” både 2018 och 2020 av Håll Sverige Rent/ Grön Flagg.

Elever och personal från Nicolaiskolan tar emot priset Årets hållbaraste gymnasieskola i Sverige
Nicolaiskolan har av Håll Sverige Rent/ Grön Flagg utsetts till ”Årets hållbaraste Gymnasieskola i Sverige”