Introduktionsprogrammen

Missade du något betyg i nian så att du inte är behörig till gymnasieskolan? Lugn, introduktionsprogrammen ger dig en utbildning att bygga vidare på, antingen till gymnasiet eller som grund för yrkeskunskaper.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

På introduktionsprogrammen går du mellan ett och tre år beroende på vilket program du går. Studierna och läroböckerna är anpassade efter dina behov, och vi arbetar huvudsakligen i små grupper. Du får mycket stöd och lärartid för att du ska bli behörig till vidare studier eller komma i arbete så fort som möjligt. Vi erbjuder fyra olika program: programinriktat val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ och språkintroduktion.

Programinriktat val vänder sig till dig som har enstaka ämnen kvar för att bli behörig och som räknar med att bli fullt behörig till gymnasiet på ett år. Individuellt alternativ är för dig som har flera ämnen kvar för att bli behörig till gymnasiet och som behöver mer tid eller behöver hjälp att hitta en väg in på arbetsmarknaden. Yrkesintroduktion är för dig som vill ha en yrkesinriktad utbildning mot arbete eller vill bli behörig till ett yrkesprogram. Språkintroduktion är för dig som är nyanländ till Sverige med tyngdpunkt på det svenska språket så du kan gå vidare mot gymnasieskolan eller annan utbildning.

Programinriktat val

Programmet syftar till att du ska få en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och där du så snart som möjligt ska kunna antas till detta. Parallellt med studierna i det nationella programmet arbetar du med ett eller flera grundskoleämnen för att bli fullt behörig till programmet.

Individuellt alternativ

Här förbereder du dig för yrkesintroduktion, programinriktat val, nationellt gymnasieprogram eller för att börja jobba. Tillsammans med dina lärare utformar du din utbildning efter dina behov. Du kan läsa in grundskoleämnen eller kanske någon gymnasiekurs. Då skapar du också ett nätverk inför framtida arbete. Undervisningen är anpassad efter dina förutsättningar och dina lärare stöttar dig till fullo för att du ska kunna studera och utvecklas som person. Bra relationer och trivsel är viktigt, och vi jobbar mycket med gemenskap och att skapa förtroende för varandra.

Yrkesintroduktion mot Hantverksprogrammet – textil design

Här läser du karaktärsämnen för textil design. Antingen arbetar du med grundskoleämnen för att bli gymnasiebehörig eller för att kunna få kompetens att arbeta inom textil- och designområdet.

Poängplaner