HIF-samarbete höjer elevers resultat

Genom samarbete med HIF får eleverna på Nicolaiskolans ekonomiprogram möjlighet att öva sina teoretiska kunskaper i praktiken. Det handlar om allt från att arbeta som mässvärdar, vara med i planeringen av företagsevent till att göra marknadsundersökningar.

– Det är bra med mer praktisk undervisning, då lär man sig på riktigt, tycker Marcus Boggio Lindström som går i årskurs 3 på ekonomiprogrammet.

Klasskamraten Wiktoria Sadowska håller med:

– Kul att få vara med och påverka, säger hon.

Emma Jungmark på HIF:s kontor är ungdomarnas kontaktperson. Hon sätter ihop faktiska projekt som HIF vill ha hjälp med och så får eleverna genomföra dem. I marknadsföringskursen får eleverna bland annat planera, utföra och analysera marknadsundersökningar i samband med HIF:s matcher. Några av eleverna får vara med och hjälpa till på barn- och ungdomsområdet under matcher. Här får de representera HIF gentemot besökarna. Nytt för i år är dessutom att eleverna får var med i planeringen av företagsevent. Eleverna får analysera en inbjudan som ska gå ut till ett företag och fundera över hur man ska planera för ett sådant event. Sedan har de möjlighet att komma med förslag och idéer.

–  Eleverna lär sig hur man arbetar med faktiska projekt, samtidigt som de kan se på projekten med färska ögon och komma med idéer som vi själva inte hade tänkt på. Win-win, säger Emma Jungmark.

John Jensen är förstelärare och har varit med och drivit samarbetet från skolans sida i många år. Enligt honom syns det tydligt på elevernas resultat att samarbetet ger frukt:

– Det att eleverna får möjlighet att verkligen praktisera sina kunskaper i verkligheten gör automatiskt att de blir mer aktiva och tar undervisningen på allvar. En annan positiv effekt av samarbetet är att eleverna redan nu har en referens som de kan använda sig av när de senare söker jobb.

Jonathan Nilsson, som pluggar på ekonomiprogrammet, håller med:

– Samarbetet med HIF ger oss en möjlighet att se hur det faktiskt är att jobba med det vi pluggar. Jättebra!

Läs mer om ekonomiprogrammet